מהו פרוטוקול הקשר למודל (MCP)? הסבר מפורט
פרוטוקול הקשר למודל (Model Context Protocol – MCP) הוא פרוטוקול תקשורת אוניברסלי בקוד פתוח המאפשר למודלים של בינה מלאכותית להתחבר למקורות מידע חיצוניים. MCP פותח על ידי Anthropic, וכיום Google, OpenAI ו-Microsoft עובדות על אימוץ תקן אוניברסלי זה.
בנובמבר האחרון, Anthropic השיקה פרויקט קוד פתוח בשם Model Context Protocol (MCP). ההכרזה לא זכתה לכותרות בזמנו, אך מאז MCP צבר תאוצה. כיום, גם OpenAI וגם Google, שתי מעבדות הבינה המלאכותית המובילות בעולם, התחייבו לתמוך בתקן MCP.
מהו פרוטוקול הקשר למודל בבינה מלאכותית?
פרוטוקול הקשר למודל (MCP) הוא תקן קוד פתוח שפותח על ידי Anthropic, החברה מאחורי הצ'אטבוט Claude AI. MCP מאפשר למודלים של בינה מלאכותית להתחבר למידע חיצוני, לקרוא אותו ולבצע פעולות באמצעות מחבר אוניברסלי. מודלים של בינה מלאכותית הם אמנם חזקים מאוד, אך הם חיים בבידוד ואינם יכולים לקרוא את הקבצים שלך או את הודעות ה-Slack שלך.
כדי שמודלים של בינה מלאכותית יוכלו לגשת למידע או למערכות חיצוניות, חברות צריכות לבנות מחברים מותאמים אישית לכל יישום. MCP מחליף את כל זה עם מחבר אוניברסלי (פרוטוקול משותף) כדי לתקשר עם מידע חיצוני. לדוגמה, ניתן להשתמש ב-MCP כדי לחבר מודל בינה מלאכותית כמו Claude עם Google Drive או GitHub.
עם פרוטוקול ה-MCP המשותף, ניתן להשתמש במודלים של בינה מלאכותית כדי לתקשר עם מקורות מידע באופן מאובטח ומודע הקשר. הוא יוצר חיבור דו-כיווני: אחד דרך שרת ה-MCP והשני דרך לקוח ה-MCP. לדוגמה, אפליקציית שולחן העבודה של Claude היא לקוח MCP שמבקש מידע, ושרת ה-MCP הוא המחבר שמספק את המידע.
MCP הוא כלי ממוקד מפתחים, ומפתחים יכולים לבנות שרתי וקליינטים של MCP. אז מה יש למשתמשי הקצה כמוך וכמוני? ובכן, משתמשים יכולים להתקין שרתי MCP עבור Google Maps, WhatsApp, Slack, Google Drive, GitHub, Bluesky, Windows, macOS, Linux ועוד. זה יאפשר לך לאחזר מידע משירותים אלה בצ'אטבוט בינה מלאכותית כמו ChatGPT.
כמו כן, ניתן לחבר שרתי MCP עם מערכת הקבצים המקומית במחשב שלך כדי לקרוא ולשנות קבצים. מכיוון ש-MCP הוא פרויקט קוד פתוח, כל אחד יכול לבנות שרת/לקוח MCP עבור זרימת העבודה המותאמת אישית שלהם, מה שמאפשר לך לחבר מודל בינה מלאכותית חזק עם מקורות מידע חיצוניים.
בעיקרון, זה פותח את הדלת ל-LLM להשתמש ביכולת האינטליגנטית שלו כדי לתקשר עם אפליקציות, כלים ושירותים חיצוניים. בעוד שאפליקציית שולחן העבודה של Claude כבר מגיעה עם תמיכה ב-MCP, חברות מובילות רבות כמו Google, Microsoft ו-OpenAI הכריזו כי הן יאמצו את פרוטוקול ה-MCP בעתיד.
האם פרוטוקול הקשר למודל (MCP) הוא סוכן בינה מלאכותית?
רבים עשויים להגיע למסקנה ש-MCP הוא סוכן בינה מלאכותית, אך לא, זהו פרוטוקול תקשורת משותף המקל על האינטראקציה בין מודלים של בינה מלאכותית לבין מקורות מידע חיצוניים. סוכן בינה מלאכותית בדרך כלל מתכנן, מקבל החלטות ומבצע משימות שאתה מטיל עליו. לעומת זאת, MCP מאפשר את הגישה הזו בין מערכות שונות.
אף על פי כן, ל-MCP יש פוטנציאל עצום להפוך סוכני בינה מלאכותית לאמינים יותר. הוא יכול לשחרר את מלוא הפוטנציאל של סוכני בינה מלאכותית. רק לאחרונה, באירוע Google Next 2025, ענקית החיפוש הכריזה על פרוטוקול Agent2Agent (A2A), המאפשר לסוכני בינה מלאכותית לתקשר זה עם זה. בפוסט בבלוג, Google אומרת, "A2A הוא פרוטוקול פתוח המשלים את Model Context Protocol (MCP) של Anthropic, המספק כלים והקשר מועילים לסוכנים."
לכן, כאשר אנו נכנסים לעידן הבינה המלאכותית הסוכנית, MCP הולך לשחק תפקיד עצום בהפיכת עוזרי בינה מלאכותית מונעי פעולה לרב-גוניים וחזקים יותר.
שרתי MCP פופולריים שכדאי להשתמש בהם
בעוד שישנם מאות שרתי MCP מונעי קהילה שנוצרו על ידי מפתחים עצמאיים, Anthropic בנתה כמה שרתי MCP מצוינים למשתמשים לנסות. לדוגמה, אתה יכול להשתמש בשרת MCP של Google Drive כדי לחפש ולגשת לקבצים מ-Google Drive באמצעות אפליקציית שולחן העבודה של Claude.
שרת ה-MCP של מערכת הקבצים מאפשר לך לקרוא, לכתוב, ליצור, למחוק, להעביר ולחפש קבצים במחשב המקומי שלך. שרת ה-MCP של Slack יכול לנהל ערוצים, לפרסם הודעות, להגיב לשרשורים, לאחזר הודעות ועוד הרבה יותר. אז, יש לך גם את שרת ה-MCP של GitHub כדי לנהל מאגרים, לבצע פעולות קבצים, ליצור ענפים וכו'.
חוץ מזה, שרתי MCP קהילתיים פופולריים כוללים MCP של Google Calendar, המאפשר לך לבדוק לוחות זמנים, להוסיף או למחוק אירועים. אתה גם יכול להתקין שרתי MCP עבור Airtable, Airbnb, Apple Calendar, Discord, Excel, Figma, Gmail, Notion, Spotify, Telegram, X (לשעבר Twitter), YouTube ועוד. אתה יכול למצוא את שרתי ה-MCP הנפוצים ביותר כאן.
לסיכום, MCP הולך לחולל מהפכה באופן שבו אנו מתקשרים עם צ'אטבוטים של בינה מלאכותית. עם טכנולוגיה זו, אפליקציות בינה מלאכותית יכולות לעבור מעבר לצ'אט בלבד ויכולות להפוך למועילות באמת לביצוע פעולות בזרימות עבודה שונות.
